“Dit maakt verpakkingsvrij boodschappen doen veel eenvoudiger”

Rotterdam krijgt afvalvrije kruidenier op wielen

Tholen – Potjes & Deksels blaast de bekende SRV-wagen een nieuw afvalvrij leven in. “Wij komen bij onze klanten voor de deur en zij nemen hun boodschappen mee in potten en bakjes die ze zelf voor de boodschappen hergebruiken. Dit maakt verpakkingsvrij boodschappen doen veel eenvoudiger. Zo gemakkelijk is zero waste. En waste wat er niet is, hoef je dus niet op te ruimen”, vertelt Tessa Overboom, die Potjes & Deksels samen met Anne Sonnleitner bedacht heeft.

Anne en Tessa met achter hen de bus die ze om willen bouwen tot afvalvrije kruidenier op wielen.

Eén van de grootste problemen waar de mensheid op dit moment mee worstelt is de enorme afvalberg. Er zijn al veel initiatieven om dat plastic op te ruimen, maar zou het niet veel makkelijker zijn als we gewoon minder afval produceren? Dit is in het kort de gedachtegang achter Potjes & Deksels. “Het initiatief is ontstaan omdat wij zelf het afgelopen jaar ons afval drastisch wilden verminderen. Al doende merkten we dat dit nog niet zo eenvoudig is zonder naar veel verschillende locaties te moeten in Rotterdam en omgeving. Met onze mobiele winkel kunnen we mensen helpen hun afval te reduceren, zonder dat dit meer moeite kost. Wij komen gewoon bij hen voor de deur.”

Anne en Tessa hebben onlangs een bus aangeschaft waarmee ze op groen gas (geproduceerd van slib en restafval) kunnen rondrijden. Door middel van crowdfunding willen ze het interieur gaan aanpakken. “Op korte termijn gaan we twee dagen per week rondrijden. En op zaterdagen kan men ons op de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein vinden, met voornamelijk biologische droogwaren, schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten.” De hoofdleveranciers zullen Yaviva, Bionyx en IDorganics zijn. “De keuze voor biologische producten is gemaakt vanwege milieuoverwegingen. Biodiversiteit en bodemkwaliteit worden gewaarborgd door biologische landbouw.” 

Het Europese gemiddelde gewicht aan plastic verpakkingsafval door boodschappen per jaar is 30 kilo per persoon. “Dit komt neer op een dagelijks gemiddelde van 12 stukken plastic. En dit getal gaan wij, samen met onze klanten, drastisch omlaag brengen. Bovendien zorgen we voor een vermindering van de CO2-uitstoot, doordat producten afvalvrij worden aangeboden en we met een groene bus de weg op gaan.”

De initiatiefneemsters zijn benieuwd hoe de toekomst er uit gaat zien. “Hopelijk groeit het initiatief zodanig dat we meerdere bussen moeten laten rijden. Daarmee dekken we dan een groter geografisch oppervlak af, doordat we op meerdere plekken tegelijk kunnen zijn. De verkoop gaat omhoog, omdat je meer mensen kunt bedienen.” Als blijkt dat er vraag is naar een meer divers aanbod aan producten, is het ook mogelijk dat ze een grotere bus aanschaffen, om zo een ruimer assortiment aan te kunnen bieden. “Naarmate we groeien, zullen we ook versproducten van Rotterdamse ondernemers gaan aanbieden. Zodra we voltijd met Potjes & Deksels aan de slag gaan wordt dit relevant, in de startfase zou dit teveel derving veroorzaken.”

Voor meer informatie: 

Anne Sonnleitner & Tessa Overboom
Potjes & Deksels
06 11885185 (Anne)
06 19383939 (Tessa)
info@potjesendeksels.nl  
www.potjesendeksels.nl  

 

Publicatiedatum:
Auteur:
©

nl_NLNL
key=API_KEY