De SRV-wagen komt terug naar Rotterdam en Tessa en Anne gaan hem rijden

Tessa Overboom en Anne Sonnleitner hadden één goed voornemen voor 2020: minder afval produceren. Dit streven groeide uit tot de droom van een eigen afvalvrije kruidenier. Nog geen jaar later hebben ze een tweedehands bestelbus aangeschaft die ze ombouwen tot SRV-wagen. “Ze heet Evie en we zijn nu al gehecht aan haar!”

Potjes en Deksels gaat rondrijden door de Rotterdamse wijken en verkoopt producten in bulk. Je neemt zelf je potjes, bakjes of zakjes mee en bepaalt hoeveel je van welk product wilt kopen.

Winkel op wielen

Het rondrijden in een SRV-wagen is enigszins ouderwets, ook het verkopen van producten uit grote potten neemt je mee terug in de tijd. Door de komst van supermarkten met zelfbediening is de traditionele kruidenier zo goed als verdwenen. Anne: “Het is bij ons wel een beetje anders dan bij een echte SRV-wagen, want je komt niet in de bus, maar aan de toonbank. We hebben net geleerd dat dit een tassenplank heet!”

Met Evie gaan Tessa en Anne in eerste instantie drie dagen rondrijden. “We hebben nu allebei nog een baan er naast, dus we gaan het gewoon opbouwen. We gaan op dinsdag en vrijdag rondrijden en op zaterdag staan we op de Rotterdamse Oogstmarkt op Noordplein”, vertelt Tessa. “De routes gaan we nog samenstellen, maar waarschijnlijk wordt het één dag Noord en Oost en de andere dag Zuid en West. Mensen kunnen zich nu als geïnteresseerde aanmelden via onze website.”

Lees verder onder de foto >

Producten

Doordat Potjes en Deksels niet meteen fulltime rondrijdt, kunnen ze nog geen verse producten gaan verkopen. “Dat zou betekenen dat we veel producten weg moeten gooien en dat is tegen onze principes”, legt Anne uit. “We beginnen dus met droge producten zoals pasta, rijst, bonen, koffie, noten, muesli enzovoort. Daarnaast hebben we duurzame verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Denk aan de tandpasta van Happy Tabs of de shampoo bars van The Happy Soaps’.

Plasticproblemen

Anne: “Voor het bedrijfsplan hebben we ons nog meer verdiept in de afval- en plasticproblematiek. Plastic heeft zo’n grote invloed op het milieu. Het belandt in de rivieren, zeeën en oceanen en daar worden het microplastics. Niet alleen dieren hebben hier last van, het komt ook terug bij de mens.” Tessa vult aan: “Ik geef één feitje over de productie van plastic: In 1950 werd er 2,3 miljoen ton plastic geproduceerd, dat was in 2015 al 448 miljoen ton. Natuurlijk zien we steeds meer alternatieve vormen van plastic. Dat is goed, maar niet de oplossing voor alles: veel producten kunnen ook gewoon zonder verpakking verkocht worden.”

Lees verder onder de foto > 

Rode, maar groene bus

Evie is een Iveco Daily bus die Tessa en Anne een paar weken geleden in Duitsland hebben opgehaald. Ze rijdt op groengas, een duurzame variant van cng. Dat de bus duurzaam moest rijden, was een vereiste voor de meiden. Anne: “Het is een rode, maar eigenlijk dus groene, bus! Je kunt moeilijk verpakkingsvrij promoten, terwijl je in een diesel rondrijdt.” Tessa vult aan: “Met groengas stoot je tot 80 procent minder CO2 uit.”

Dromen

Op dit moment zijn Tessa en Anne druk met het ombouwen van de bus. “We blijven maar leren, want we zijn Evie nu zelf aan het strippen. Ik had nooit gedacht dat ik dat ooit zou doen!”, lacht Anne. Als de SRV-wagen een grote beurt heeft gehad, het interieur klaar is en de buitenkant bestickerd is, gaan de meiden starten.

“Onze droom is dat we op korte termijn allebei fulltime voor Potjes en Deksels aan de slag kunnen. Dan kunnen we ook lokale, en voornamelijk plantaardige, versproducten gaan aanbieden. Uiteindelijk hopen we misschien wel door te groeien naar andere steden in Nederland”, vertelt Anne enthousiast. Tessa vult aan: “Maar het is net zo belangrijk voor ons dat we mensen bereiken en met ons concept bewuster kunnen maken. We willen zero waste leven voor een breed publiek toegankelijk maken!”

Tessa en Anne zijn deze week een crowdfunding gestart voor Potjes en Deksels. Wil je dat de afvalvrije SRV-wagen wel in jouw straat komt, meld je dan aan via de website.

nl_NLNL
key=API_KEY